NEWSLETTER
Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε κάθε πρωί τα νέα από το emediaPRESS.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ : Οικονομία
Δευτέρα 31/3/2025
Η εμβληματική επένδυση της METLEN για την παραγωγή γαλλίου στο ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος αναγνωρίστηκε επίσημα ως Στρατηγικό Έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, που ενισχύουν την αυτονομία της Ευρώπης.
Συνολικά, από τα 170 έργα που υποβλήθηκαν πανευρωπαϊκά, εγκρίθηκαν 47 έργα από 13 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Με την αναγνώριση της επένδυσης της METLEN ως Στρατηγικής Σημασίας, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση, μετά από δεκαετίες, νέας εξορυκτικής δραστηριότητας σε βωξίτη, αύξηση της παραγωγής αλουμίνας που έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα στην Ευρώπη και -ασφαλώς- την πλήρη υποκατάσταση των εισαγωγών γαλλίου, διασφαλίζοντας την παραγωγή καταλυτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας για την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση και την άμυνα.
Ξενάγηση
Με αφορμή την σημαντική αυτή απόφαση, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μαζί με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Στεφάν Σεζουρνέ επισκέφθηκαν χθες (27/3) τις εγκαταστάσεις της Metlen στον Αγιο Νικολάο Βοιωτίας, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μαζί ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας και η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Στελλίνα Σιαράπη.
Στο πλαίσιο της ξενάγησής, ο κ. Μυτιληναίος, ανήγγειλε πως μετά το γάλλιο έρχονται νέες επενδύσεις και σε άλλες κρίσιμες πρώτες ύλες και συγκεκριμένα στο σκάνδιο και στο γερμάνιο.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κ. Σεζουρνέ επισήμανε πως: «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο θέμα των κρίσιμων πρώτων υλών» και τόνισε πως είναι σημαντικό για την ΕΕ να ενισχύει έργα που μειώνουν την εξάρτηση. «Το συγκεκριμένο έργο θα καλύψει το 30% των ευρωπαϊκών αναγκών σε αλουμίνα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στήριξη
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, στηρίζει ενεργά τέτοιες πρωτοβουλίες και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής, προσελκύοντας επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική αυτονομία τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης.
«Η επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου είναι μία επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα για την ελληνική, αλλά και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Σχετίζεται ευθέως με την αυτονομία και την ασφάλεια και της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης» συνέχισε ο υπουργός.
«Είναι σαφές ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας είναι κρίσιμη προτεραιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την οικονομία μας. Αποτελεί εθνική αναγκαιότητα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε η οικονομική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και ανθεκτική. Να αφορά όλες τις περιοχές της Ελλάδας, να είναι μία ανάπτυξη ισόρροπη. Είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι περιφερειακές και οι κοινωνικές ανισότητες. Αυτή η πολιτική προτεραιότητα είναι στο κέντρο του νέου αναπτυξιακού νόμου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Με πολύμορφες ενισχύσεις στην μεταποίηση, τη βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες. Με αιχμή τις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιφέρειες της χώρας» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και κατέληξε: «Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς, με τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα και έντονους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματοδότηση των παραγωγικών, βιομηχανικών επενδύσεων και της καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί, αν θέλουμε να έχει δραστικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου».