Τετάρτη 30/4/2025

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ : Ελλάδα

Σε λειτουργία ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Οι πολίτες το επόμενο διάστημα θα έχουν πρόσβαση από το κινητό τους μέσω του myHealth app στο σύνολο της πληροφορίας υγείας τους

SHARES
Σε λειτουργία ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Δευτέρα 10/3/2025

Πολίτες και ιατροί έχουν πρόσβαση σε διαγνώσεις, συνταγές φαρμάκων, αποτελέσματα εξετάσεων και νοσηλείες. Τέλος στην ταλαιπωρία με τα ΚΕΠΑ, από τα τέλη του έτους η πιστοποίηση αναπηρίας θα γίνεται ψηφιακά

Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ). Πρόκειται για ένα νέο σύστημα που ενσωματώνει τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών σε μία ασφαλή και εύχρηστη πλατφόρμα. Μέσω του MyHealth οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας τους, με όλες τις διαγνώσεις, τις συνταγές φαρμάκων, τα αποτελέσματα εξετάσεων και τις νοσηλείες,  συγκεντρωμένα σε ένα σημείο. Οι ιατροί, μέσω της πλατφόρμας, έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους, διευκολύνοντας την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας.

Προς το παρόν, η εφαρμογή διαλειτουργεί με 15 μητρώα, 124 νοσοκομεία και 680 μικροβιολογικά εργαστήρια. Σταδιακά θα διασυνδέονται όλο και περισσότεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση του ΕΗΦΥ, θα μπεί τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που κάνουν αίτηση να περάσουν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση αναπηρίας. «Από τα τέλη του έτους η πιστοποίηση αναπηρίας θα γίνεται ψηφιακά, καθώς ο ΕΗΦΥ θα έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και θα ενσωματώνει τα δεδομένα και τις διαλειτουργικότητες που απαιτούνται. Έτσι, οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πια να περνούν από υγειονομική επιτροπή, η πιστοποίηση της αναπηρίας θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά» εξήγησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το έργο εξελίσσεται με στόχο τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας και της συνέχειας της φροντίδας, με την αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και την ενσωμάτωση νέων δεδομένων. Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αποτελεί τον πυρήνα της ψηφιακής μετάβασης του συστήματος υγείας. Είναι ένα σύστημα που εμπλουτίζεται, με συνεχείς προσθήκες λειτουργιών και δεδομένων, για να ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες. Με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, η υγειονομική περίθαλψη γίνεται πιο αποτελεσματική, ασφαλής και προσιτή για όλους.

 

Παρουσίαση

Η παρουσίαση του ΕΗΦΥ έγινε από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδης, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Το παρών έδωσαν οι Υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος καθώς και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οριζόντιων Δράσεων Ηλεκτρονικής Υγείας, Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Υγείας, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Ελπίδα Φωτιάδου.

 

 

Δηλώσεις

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «έργο το οποίο αποτελεί την εξέλιξη του παλαιού My Health App σε κάτι τελείως καινούριο, στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ). Ο ΕΗΦΥ αλλάζει εντελώς τον τρόπο που η πληροφορία για το ιατρικό μητρώο του καθενός μας θα φτάνει στον θεράποντα ιατρό, στα επείγοντα περιστατικά και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πριν από λίγο υπέγραψα τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών για Σπάνια Αιματολογικά Νοσήματα και τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών για Σπάνια Οφθαλμολογικά Νοσήματα. Το λέω διότι, πριν από ένα χρόνο, είχα υπογράψει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και μαζί με την ΗΔΙΚΑ, το έχουμε θέσει σε παραγωγική λειτουργία από τις 25 Φεβρουαρίου. Ήδη οι πρώτοι γιατροί έχουν συνδεθεί, οι πρώτοι ογκολογικοί ασθενείς έχουν περάσει στο εθνικό μητρώο και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν περάσει όλοι. Στόχος μας είναι η υγεία στην Ελλάδα να περάσει σε μία τελείως καινούρια εποχή μέσω της χρήσεως των ψηφιακών εργαλείων και για αυτό σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα».

 

 

Από την μεριά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σχολίασε: «Σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο έργο της «Βελτίωσης της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων», που θα φέρει όλα τα νοσοκομεία της χώρας στο ίδιο ψηφιακό επίπεδο ώστε να διαλειτουργούν μεταξύ τους, οι πολίτες το επόμενο διάστημα θα έχουν πρόσβαση από το κινητό τους μέσω του myHealth app στο σύνολο της πληροφορίας υγείας τους. Επιπλέον, οι ιατροί για πρώτη φορά θα έχουν δομημένα συνολική εικόνα των εξετάσεων των ασθενών.»

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε: « Κάνουμε ακόμα ένα πιο αποφασιστικό βήμα προς το σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θέλουμε να έχει η χώρα μας και την ποιότητα ζωής που αξίζει σε κάθε πολίτη».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ